ARTISTIEK LEIDER


Directeur en artistiek leider van Silbersee [ex vocaallab] is Romain Bischoff. Romain Bischoff is door zijn ruime ervaring als operazanger, dirigent en de laatste jaren steeds meer als maker de ideale sparringpartner voor de regisseurs, componisten en dirigenten met wie Silbersee een verbond aangaat. Zijn expertise op het gebied van hedendaagse vocale muziek wordt wereldwijd erkend. Behalve maker is Bischoff ook initiator en aanjager van bijzondere projecten in het veld. Vernieuwing, onderzoek en risico’s nemen zijn voor hem basisbehoeften. Onder al zijn werk ligt de overtuiging dat hedendaags muziektheater niet voor insiders bedoeld is, maar thuishoort op een breed podium.

Tien jaar geleden richtte Bischoff Silbersee op met het doel een poule van jonge zangers te specialiseren in hedendaags muziektheater. Daarnaast behoorden ook het spelen op buitengewone locaties en het werken met zowel gevestigde als met jonge componisten en makers uit andere disciplines tot de kernactiviteiten. Silbersee gaf in korte tijd een enorme kwalitatieve en kwantitatieve impuls aan de uitvoering van nieuw muziektheater. In die afgelopen tien jaar groeide de reputatie zo sterk dat talloze partners naar Zaandam kwamen met het verzoek tot samenwerking, o.a. Holland Festival, Oerol, De Nederlandse Opera, LOD (Gent), Teatro Real Madrid, Ruhrtriennale, Europäisches Zentrum der Künste Dresden, November Music, Donaueschinger Musiktage, MaerzMusik, Operadagen Rotterdam en Muziektheater Transparant.

De zangers van Silbersee zijn allround performers, die naast een feilloze techniek, ook over een charismatische lichaamstaal beschikken. Vocaal talent wordt gescout op zijn knowhow in vele genres, van renaissance tot hedendaagse muziek, openheid van geest, lichaamstaal, acteertalent en technische expertise. In de ongebruikelijke lange audities passeren alle bovengenoemde aspecten de revue. Bij de producties worden de rollen gecast met de focus op de allround performer. Niet een zanger die acteert, maar een zanger die het in zijn genen heeft om verder te gaan dan zijn stem, wordt omarmd. Beyond the voice.

Silbersee legt zich sinds zijn ontstaan toe op vruchtbare artistieke samenwerking en zal dit ook blijven doen: het vermogen om je eigen idioom en kracht vast te houden en tegelijk op te gaan in het grotere geheel, met de uitdrukkelijke bedoeling om samen met de partner onbetreden paden op te zoeken. In de komende jaren zal Silbersee werken met gerenommeerde regisseurs als Pierre Audi, Josse de Pauw, Guy Cassiers en Boukje Schweigmann, componisten van naam als Yannis Kyriakides, Martin Fondse, Peter-Jan Wagemans en Georges Aperghis. Daarnaast krijgen ook jonge makers, aanstormend componeertalent en, last but not least jong zangtalent een centrale plek.

Meer informatie over Romain Bischoff: www.romainbischoff.com.