DJ MOZ'ART

INFECTED BY A CREATIVE GENIUS


In vervolg op de succesvolle productie MonteverdISH delen ISH en VOCAALLAB opnieuw het podium met DJ MOZ’ART. Een droomachtige voorstelling met breakdance, poppin’ en ballet; jazz, pop en klassiek.

Een excentrieke figuur raakt in de ban van Mozart. Hij ontketent een waanzinnige medley waarin de klassieke componist weer even helemaal van deze tijd wordt.

In een decor van magische melodieën verbeelden musici, dansers, zangeressen en een DJ de verknipte geest van de geniale componist.

 

DJ Moz'ART Trailer /by Studio BREED

Picture by Fenna van der Vliet

Regie:
Romain Bischoff, Marco Gerris
Dramaturgie: Arnout Lems, Wout van Tongeren
Regie-assistent: Loraine Pengel
Cast: Abelhadi Baaddi (beatbox/dans), Laura Bohn (sopraan), Jörg Brinkmann (cello), Sylvie Merck (sopraan), Liam O’Callaghan (understudy dans), Arnold Put (dans), Tony Roe (piano/keyboards), Dieuwertje Spek (understudy dans), Annie Tangberg (understudy cello), Kadri Tegelmann (understudy sopranen), Raquel Tijsterman (dans), Irie Weergang Bove (DJ)
Lichtontwerp: Mike den Ottolander
Kostuumontwerp: René van der Leest, Sigrid v. Kleef - Studio R U I M
Geluid: Jan Willem Crul
Lichttechniek: Mike Kersten
Stage manager: Jan Marne Haak
Productieleiding: Arvid Silos
Companymanager: Romy Hagenaar
Verkoop: Theaterbureau Slot

Cultuurbewust.nl ****

"DJ Moz’Art is een aansprekend spektakel voor jong en oud. Balletliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij ballerina Raquel Tijsterman, fans van jazz genieten van sopraan Sylvie Merck, kortom: voor ieder wat wils. Het tempo zit er goed in en de cross-overs zijn prachtig. ISH en VOCAALLAB laten je op een verfrissende manier kennismaken met Mozart als mens en als componist."

Eerder werkten VOCAALLAB en ISH al samen voor MonteverdISH. Hun kenmerkende cross-overs zijn ook weer te zien in hun nieuwe voorstelling DJ Moz’Art. In deze productie laat een team bestaande uit dansers, zangeressen, muzikanten en een DJ je op een frisse manier kennismaken met Mozart. Ondanks de afwezigheid van een rode draad betekent het spektakel vooral een uur smullen van talent en energie.
DJ Moz’Art gaat over de bekende componist Wolfgang Amadeus Mozart. In deze collagevoorstelling, die verder gaat dan het beroemde Eine kleine Nachtmusik, worden verschillende kanten van hem belicht. Zijn relatie met zijn vrouw en vader, zijn leven en zijn emoties; anno 2014 zien mensen hem als een muzikaal genie, toentertijd werd zijn muziek totaal niet begrepen. Om dat te laten zien, gebruiken ISH en VOCAALLAB tekst, muziek, dans en zang. Na het voorlezen van Mozarts dagboek volgt bijvoorbeeld een liefdesdans, begeleid door een DJ, pianist en cellist.
Net als in eerdere voorstellingen van ISH, bestaat ook deze productie weer uit ontelbare cross-overs. De sopranen van VOCAALLAB zingen jazz, klassiek en pop. Bij de dansers gaat popping hand in hand met ballet en breakdance. DJ Irie Weergang Bove mixt bekende muziek van Mozart met hedendaagse pop. Die verschillende stijlen vloeien mooi in elkaar over en vormen samen een mengelmoes vol van talent en energie.
Spontane Mozartdroom
Die talenten zijn te zien op een bijzonder podium. In een soort huiskamer gevuld met instrumenten en over de vloer verspreide blaadjes uit het dagboek van Mozart, ontstaat een herleving van de musicus. De liederen, muziek en dansen lijken spontaan tot stand te komen. Dat spontane geeft de voorstelling iets dromerigs. Het intense spel geeft je het gevoel dat je een Mozartdroom zit.
Geen rode draad
Het achtkoppige team verbaast iedere keer als het weer een andere stijl in dans of muziek goed blijkt te beheersen. Ze veranderen dan ook vaak van rol. Die rollen zijn echter niet zo duidelijk. De verwarring over wie nou wie voorstelt, beperkt het genieten van de energieke talenten. De show is een collage waarin de klassieke componist centraal staat. Een rode draad die van A naar B loopt, ontbreekt hierbij. Echt storend is dat niet: de muziek en regelmatig voorgelezen dagboekteksten dienen ietwat als structuur.
Verfrissende kennismaking
DJ Moz’Art
 is een aansprekend spektakel voor jong en oud. Balletliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij ballerina Raquel Tijsterman, fans van jazz genieten van sopraan Sylvie Merck, kortom: voor ieder wat wils. Het tempo zit er goed in en de cross-overs zijn prachtig. ISH en VOCAALLAB laten je op een verfrissende manier kennismaken met Mozart als mens en als componist.
Flore van Eerde

De Volkskrant ***

"De regisseurs Romain Bischoff en Marco Gerris laten een jong publiek kennismaken met zijn muziek. Door elementen te isoleren, te herhalen of anderszins te benadrukken, gaan ze bovendien nader in op structuur en betekenis."

Een jong publiek maakt kennis met de oude Mozart (die altijd wel te porren was voor iets nieuws).
Hippe gast, die Mozart. Dat denk je toch maar mooi, na de première van DJ Moz’ART. In deze nieuwe productie van dansgroep ISH en muziektheaterproductiehuis VOCAALLAB, die eerder samen MonteverdISH maakten, wordt de 18e eeuwse componist op de draaitafel gelegd en met de livemuziek van een cellist, een pianist en twee sopranen verhaspeld tot een gevarieerde mix van klassiek en house. Volkomen organisch en logisch, alsof hij het zelf heeft bedacht.
Dat had overigens best gekund: Mozart was wel in voor wat nieuws, stopte de klassieke muziek destijds peper in de reet.

De regisseurs Romain Bischoff en Marco Gerris, tevens de choreograaf, laten een jong publiek kennismaken met zijn muziek – als ze die niet al kunnen meeneuriën, zozeer zit Mozart genesteld in ons aller geheugen. Door elementen te isoleren, te herhalen of anderszins te benadrukken, gaan ze bovendien nader in op structuur en betekenis.
Presentator van ‘Radio Mozart’ is de innemende, energieke human beatboxer en danser Abdelhadi Baaddi, Mozarts alter ego. Aan de hand van Mozarts liefdesbrieven, aria’s als Die Zauberflöte en Idomeneo, en uiteindelijk het Requiem hoppen we door het leven van deze geniale gek en womanizer, gevoelige ziel en somberman. Helaas is DJ Moz’ART vooral muzikaal geslaagd; de choreografie had zoveel uitdagender gekund. Breakdancer Arnold Put is ronduit geweldig, de zangeressen bewegen aardig en het ballet-achtige meisje doet haar best, maar daar houdt het dan ook mee op.
Mirjam van der Linden

Trouw ****

"Mozart als moderne player, die in een dans de vrouwen als geschoten wild over zijn schouders hangt, maar ook van het pad afraakt als zijn depressie op z’n zwartst is. Die diepgang maakt van dit hybride dans- en muziekfeestje een topparty."

“Hallo, dit is Mozart Radio.” Op het toneel scratcht en samplet een DJ ‘hits’ van Mozart, twee sopranen en een danseres slingeren die als jingles de ether in. Presentator/Mozarts alter ego Abdelhadi Baadi: “Ik trek me niets aan van iemands lof of kritiek. Ik volg gewoon mijn eigen gevoel.” Het zouden woorden van een willekeurige Generatie Y-er kunnen zijn, maar het zijn die van Mozart, in de tweede helft van de achttiende eeuw uitgesproken.
    DJ Moz’ART is een geslaagde samenwerking van de hiphopdansgroep ISH van Marco Gerris en ‘huis voor innovatief muziektheater’ VOCAALLAB. Uitgangspunt is dat Mozart eigenlijk een klassieke DJ was, hij samplede, volgens de makers, ‘ook alles wat los of vast zat’. Een aansprekend gegeven dat door muzikaal leider Romain Bischoff ontzettend leuk en speels is uitgewerkt – Hans Liberg kan z’n koffers pakken.
    Een bont gezelschap is het: twee sopranen, een klassieke danseres, een breakdanser, een human beatboxer, een pianist en een cellist. Iedereen schakelt moeiteloos van muziekstuk (zoals uiteraard, Eine Kleine Nachtmusik) en aria naar ronkende house, live scratching, en vice versa. Alle stijlen lopen in elkaar over om elkaar als handschoen te passen, aangewakkerd door DJ Irie Weergang Bove, die als muzikale spil optreedt. Sylvie Merck is fantastisch in een aria uit de opera Idomeneo, omgetoverd tot een heuse dansclubkraker – inzenden naar het Songfestival en we winnen gegarandeerd. Laura Bohn is dolkomisch als zij als Koningin van de Nacht iedereen met haar hoge noten tot leven trilt, totdat ze haar als zombies aan stukken dreigen te scheuren.
    Dramaturgen Arnout Lems en Wout van Tongeren zijn erin geslaagd een zowel muzikaal als theatraal umfeld te creëren, met al die losse scènes ook een beetje volgens het sampleprincipe, waarin de disciplines – ballet, streetdance; klassiek, of van de draaitafel – elkaar uitdagen en zij aan zij komen te staan. Soms is de timing slordig, maar gedurende de uitgebreide tournee komt dat ongetwijfeld goed. Rode draad zijn fragmenten uit Mozarts brieven aan geliefde Constanza, die ons de twee kanten van Mozarts genie leren kennen: de muzikale megalomaan én de twijfelkont die naar erkenning en liefde hunkert. We zien Abdelhadi Baadi (wat een entertainer!) moeiteloos van grappig naar gevoelig schakelen. Mozart als moderne player, die in een dans de vrouwen als geschoten wild over zijn schouders hangt, maar ook van het pad afraakt als zijn depressie op z’n zwartst is. Die diepgang maakt van dit hybride dans- en muziekfeestje een topparty.
Sander Hiskemuller

Theaterkrant.nl ****

"Fantastisch, hoe naturel klassieke muziek in DJ Moz’art samenvalt met hedendaagse vormen van muziek en dans. Laten we hopen dat VOCAALLAB en ISH nog niet op elkaar uitgekeken zijn."

Dat de samenwerking tussen VOCAALLAB en ISH een vruchtbare is, toonde de productie MonteverdISH drie jaar geleden al aan. DJ Moz’art is het tweede initiatief van deze gezelschappen en zet niet alleen het werk maar ook het roerige leven centraal van Wolgang Amadeus Mozart,  met een handjevol ernst en veel speelse humor uiteraard. In virtuoze muziekcomposities gaan de noten van Mozart aan de haal met hippe muziekstijlen. En dirigeren, zo blijkt, is ook een vorm van dansen.
De klanken van Mozart zitten diep in ons collectieve geheugen, ongetwijfeld nog dieper sinds de komst van de ringtone. Als het hoofdpersonage van DJ Moz’art neuriënd opkomt herkennen we het deuntje allemaal. Tussen slingerende papieren met bladmuziek vindt deze straatveger – een fantastische rol van acteur, beatboxer en danser Abdelhadi Baaddi – een baton en met het toverstokje kruipt hij in de huid van Wolfgang Amadeus Mozart. Een eclectische medley vangt aan, op Radio Mozart FM is DJ Irie Weergang Bove heer en meester van prikkelende en ritmische Mozartbeats.
De voorstelling DJ Moz’art blijft aanvankelijk trouw aan de noten van Mozart, vooral in het eerste deel staan zijn herkenbare composities centraal. Er wordt virtuoos op gedanst, vooral door Mozarts in het wit geklede alter ego, danser Arnold Put. Een dansende dirigent is muziek. Baadda’s act is niet alleen goed getimed, maar zet ook de zaal volledig op zijn kop, zelfs het enthousiaste publieksapplaus kan hij sturen. De voorstelling kent een paar van die momenten waarin dans en muziek volledig met elkaar versmelten. Het zijn zonder twijfel de hoogtepunten van DJ Moz’art.
In het tweede deel slaat de ernst toe, Mozart wordt ziek en heeft heimwee naar zijn geliefde. Sopraanzangeressen Sylvie Merck, overigens ook buitengewoon verdienstelijk danseres, en Laura Bohn, die in het eerste deel al aantoonde dat ze de slapstick humor van ISH volledig beheerst, brengen liederen ten gehore, die een nieuwe laag aanboren. Heerlijk dat deze voorstelling de serene stilte zo nu en dan omarmt, iets wat we niet gewend zijn van ISH. Des te sterker zijn de dynamische composities die volgen, stukken waarin Mozart ver te zoeken is, dankzij een weelderige fusion aan muziekstijlen en vooral ritmische composities. In de doodsstrijd die daarop volgt battelen Mozart en zijn alter-ego om de gunst van een ballerina, een rol van  Raquelle Tijsterman. Het is helaas niet het sterkst gedanste en gechoreografeerde deel van DJ Moz’art.
Het toneelbeeld, waarin verschillende instrumenten als stille getuigen zijn opgehangen, maakt indruk. Evenals het sferische licht dat dit keer niet op effectbejag is gericht. Een doodkist wordt omgetoverd tot klavecimbel en de prachtige vorm van de cello krijgt een hoofdrol in de finale. Fantastisch, hoe naturel klassieke muziek in DJ Moz’art samenvalt met hedendaagse vormen van muziek en dans. Laten we hopen dat VOCAALLAB en ISH nog niet op elkaar uitgekeken zijn.
Moos van den Broek

Theaterjournaal.nl

"In het leven van een schoonmaker sijpelt bijna ongemerkt de muziek van Mozart door. Terwijl hij de vloer veegt, fluit hij achteloos een muziekje van de componist. Leunend op zijn bezem droomt de schoonmaker van een loopbaan vol muziek. Een leven vol jazz gemengd met klassieke muziek, met musici, met mooie vrouwen die zingen en dansen. Door alles heen klinken het levensverhaal en de muziek van Mozart."

In het leven van een schoonmaker sijpelt bijna ongemerkt de muziek van Mozart door. Terwijl hij de vloer veegt, fluit hij achteloos een muziekje van de componist. Leunend op zijn bezem droomt de schoonmaker van een loopbaan vol muziek. Een leven vol jazz gemengd met klassieke muziek, met musici, met mooie vrouwen die zingen en dansen. Door alles heen klinken het levensverhaal en de muziek van Mozart.
Zie daar ‘DJ Moz’ART; infected by a genius’, een lichtelijk chaotische coproductie van (break)dans- en muziekgroep ISH en muziektheatergroep VOCAALLAB, twee groepen die al eerder samenwerkten in ‘MonterverdISH’. Rode draad in de huidige voorstelling vormt de levensloop van de Oostenrijkse componist Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Zijn tegendraadse gedachten zijn opgepikt uit geschriften. Door dat gedachtegoed heen zijn in ‘DJ Moz’ART’ flarden van composities gevlochten, van ‘Eine kleine Nachtmusik’ en ’Die Zauberflöte’ tot aan het ‘Requiem’.

Aria’s
De schoonmaker schept zijn eigen fantasiewereld. Een breakdancer in witte ‘zeventiende-eeuwse’ kleren symboliseert Mozart. Drie zangeressen/danseressen zetten de vrouwen in Mozarts leven neer, met uiteraard echtgenote Constanze als middelpunt.
Zoals gebruikelijk in de voorstellingen van ISH worden bewegingen aangezwengeld of juist stilgezet door een inventief en geestig geluidsdecor. Dat wordt hier neergezet door een toetsenist, een chellist en een DJ. Een substantieel deel van de voorstelling bestaat uit aria’s, gezongen door de klassiek geschoolde zangeressen van VOCAALLAB. Er gebeurt veel en er gebeurt veel tegelijk op de speelvloer.

Klassiekers
Abdelhadi Baaddi als de breakdancende en human beatboxende schoonmaker is een mooie entertainer, hij heeft de lach aan zijn kont en dirigeert letterlijk het publiek. Breakdancer Arnold Put (Mozart) kan elk van zijn gewrichten los van alle andere bewegen, maakt zonder een krimp te geven salto’s en flikflaks en vormt zo een sterke blikvanger. De rol van de drie vrouwen (Laura Bohn, Sylvie Merck, Raquel Tijsterman) is goeddeels komisch, maar als er een aria of klassieke dans tussendoor komen is die rol opeens serieus, waardoor er een nogal verwarrend beeld ontstaat van de vrouwen in het leven van Mozart.
Een theatervoorstelling waarin de noodzakelijke muziek live ontstaat, heeft per definitie een streepje voor. Hier speelt Jörg Brinkmann cello en Tony Roe is de toetsenist. Irie Weergang Bove is de DJ die aan de haal gaat met Mozarts klassiekers.

Brug slaan
De optelsom van dit alles is een fragmentarische, associatieve, komische maar ook nogal rommelige voorstelling. Daarin vormen Mozart en zijn levensverhaal eerder een losse inspiratiebron dan dat het verhaal van de componist daadwerkelijk wordt verbeeld of verwoord. Een effectieve brug slaan tussen de ‘klassieke’ muziek van Mozart en de hedendaagse jongerencultuur lukt maar ten dele: daarvoor staan de opera-fragmenten te ver van de breakdance en van de scratchende DJ. Het resultaat is een beetje Mozart-voor-beginners. Daarmee doen de zeer getalenteerde groepen ISH en VOCAALLAB zichzelf eigenlijk tekort. Iets meer sturing en structuur hadden van ‘DJ Moz’ART’ een sterkere voorstelling gemaakt. Nu is het vooral een vrolijke en grappige voorstelling rond de figuur van Mozart.
Mieke Zijlmans

Het Parool ***

"DJ Moz’ART is een enerverende voorstelling. Er is dynamische streetdance van Abdelhadi Baaddi en Arnold Put. Ook de vocale uitvoeringen van de beroemde aria Königin der Nacht en delen van Mozarts Requiem krijgen juist door het contrast met snoeiharde housepartytaferelen en electro-experimenten een bijzondere lading."

Van alles wat, en dan flink mixen: dat is het favoriete (en succesvolle) recept van de Amsterdamse dansgroep ISH. In de voorstelling MonteverdISH werd de muziek van de Italiaanse operacomponist in de blender gegooid met hiphopdans en stevige beats, in het nieuwe DJ Moz’ART delen de dansers van ISH opnieuw het podium met zangers van VOCAALLAB.
    De muziek – van Wolfgang Amadeus Mozart of daarop geïnspireerd wordt prachtig uitgevoerd door een toetsenist, een cellist én een scratchende DJ.
    De voorstelling volgt in grote lijnen de dramatische lijn van de filmklassieker Amadeus. Brieven van de componist worden voorgelezen en daarin herkennen we alle stadia: het wonderkind, het arrogante genie en de mateloze losbol. En ook: de getormenteerde zoon met zijn vadercomplex en diepe doodsangst.
    Ondanks deze rode draad zit je als kijker te vaak te gissen naar de betekenis van sommige scènes. Dat zou niet erg moeten zijn, want DJ Moz’ART is een enerverende voorstelling. Er is dynamische streetdance van Abdelhadi Baaddi en Arnold Put. Ook de vocale uitvoeringen van de beroemde aria Königin der Nacht en delen van Mozarts Requiem krijgen juist door het contrast met snoeiharde housepartytaferelen en electro-experimenten een bijzondere lading. En als te midden van alle pathos en bombast de klassiek geschoolde Raquel Tijsterman op spitzen ronddartelt, heeft dat de ontroerende charme van een antiek speeldoosje.
    Maar alle vondsten, weldadige snufjes humor en meeslepende passages laten je curieus genoeg met een onbevredigd gevoel achter. De ingrediënten deugen en het podium staat vol met talent. Wat helaas ontbreekt is een samenbindende visie die alle elementen bij elkaar houdt.
Fritz de Jong

Noord Hollands Dagblad

Met DJ Moz'Art slaan het Zaandamse productiehuis VOCAALLAB en de Amsterdamse multidisciplinaire dansgroep ISH opnieuw een brug tussen klassieke kunstvormen en disciplines uit de straatcultuur. 

De nieuwe voorstelling is gemaakt in de geest van de 18e-eeuwse componist Wolfgang Amadeus Mozart, zegt Romain Bischoff; met Marco Gerris verantwoordelijk voor de regie. 

Met DJ Moz'Art slaan het Zaandamse productiehuis VOCAALLAB en de Amsterdamse multidisciplinaire dansgroep ISH opnieuw een brug tussen klassieke kunstvormen en disciplines uit de straatcultuur. 

De nieuwe voorstelling is gemaakt in de geest van de 18e-eeuwse componist Wolfgang Amadeus Mozart, zegt Romain Bischoff; met Marco Gerris verantwoordelijk voor de regie. 

De acht performers die op het podium staan, hebben alle muziek gecreëerd. Daarbij zijn ze zoveel mogelijk in de huid van Mozart gekropen. Mozart had een hele open geest. 

Uit zijn brieven weten we dat hij losbandig en creatief was en van de hak op de tak sprong. Een soort schizofrene persoon. Dat kun je ook in zijn muziek herkennen. 

Het ene moment is het zwaar dramatisch, het andere moment übervrolijk.''?Dat resulteerde in een voorstelling als 'een fabuleus feest' met sopranen (Laura Bohn en Sylvie Merck), dansers (Arnold Put en Raquel Tijsterman), beatboxer Aldelhadi Baaddi, toetsenist Tony Roe, cellist Jörg Brinkmann en dj Irie Weergang Bove. Belangrijk thema van Dj Moz'Art is de vraag of iets helemaal nieuws is of dat alles voortkomt uit iets dat al is geweest. ,,Want wat is tegenwoordig nog nieuw. Een dj bijvoorbeeld, is per definitie een verzamelaar. Maar Mozart deed dat ook. Hij was een geniaal muziekvernieuwer én 'jatte' uit andere composities. Een klassieke dj, dus.''

 

Herkenning

Toeschouwers zullen volgens hem geregeld een gevoel van herkenning hebben. ,,Soms ligt het er dik bovenop, een fragment uit Die Zauberflöte is natuurlijk heel duidelijk. Maar die herkenning duurt niet lang, dan drijft het weer af naar totaal eigen composities. Overigens is niets van onze muziek vastgelegd op partituren. Negentig procent van een nummer staat vast, in de overige tien kan worden gevarieerd.''?Twee jaar geleden werkten VOCAALLAB en ISH voor het eerst samen. Zij smeedden Monteverdi's werk L'incoronazione di Poppea om tot hiphopbreakdanceopera Monteverdish. ,,De samenwerking verliep heel goed en de voorstelling werd goed ontvangen; dus besloten we er een vervolg aan te geven met Dj Moz'Art. Het mooie van deze voorstellingen is dat het publiek op een speelse manier kennismaakt met klassieke kunst. ISH is straatcultuur; veel jongeren die daarheen gaan, zijn niet eerder in aanraking geweest met klassiek.''?Met Dj Moz'Art houdt de samenwerking niet op. ,,Over anderhalf jaar gaan we nog een grote zaalproductie maken. De invulling ligt nog open. Er zijn wel ideeën, maar het is te prematuur om daar nu al iets over te zeggen.''

José Pietens

Meppeler Courant ***

"Een staande ovatie van de bezoekers laat zien dat men overdonderd is door de voorstelling. Men kreeg ook veel te verwerken. Verrassende vondsten, een toneel met veel individueel talent en een decor met bijna een overdaad aan prikkels."

De grote zaal van Ogterop vulde zich gisteravond met opvallen veel ‘dansgeoriënteerde’ jeugd en een handjevol nieuwsgierige theaterbezoekers. Allen benieuwd naar de voorstelling DJ Moz’ART, een aangekondigde fusie tussen het klassieke tijdperk van Wolfgang Amadeus en de repeterende elektronische beats van vandaag. We worden door een straatveger meegenomen in de wereld van Mozart. Fluitend en mijmerend over een leven vol muziek en vrouwen transformeert de straatveger in Mozart en trekt hij ons mee in het enerverende leven van de muzikale icoon van een paar eeuwen geleden. Voor velen zijn de melodieën van Mozart zeer herkenbaar, of ze nou door een compleet symfonieorkest gespeeld worden of uit een USB-stick komen. De virtuoze dans en de melodieën versmelten tot een boeiend geheel en al dansend worden de verschillende fases van het leven van Mozart uitgebeeld. Een toneel vol rekwisieten moet de sfeer weergeven van een geschiedenis vol muziek. Een geschiedenis waar het leven van Wolfgang Amadeus zich, in al zijn dramatiek, afspeelt. Naast veel humor schuwt DJ Moz’ART niet om de ellende weer te geven. Heimwee, ziekte en uiteindelijk de dood krijgen vorm in een mengeling van dans, het knap gebruiken van de decorstukken en natuurlijk de muziek, waarbij de heldere, zuivere vocalen een lust voor het oor zijn.

Visie
Een staande ovatie van de bezoekers laat zien dat men overdonderd is door de voorstelling. Men kreeg ook veel te verwerken. Verrassende vondsten, een toneel met veel individueel talent en een decor met bijna een overdaad aan prikkels. Toch knaagt aan het einde het gevoel dat een samenbindende visie ontbreekt. Het stuk gaat uit als de spreekwoordelijke nachtkaars en als toeschouwer moet je je best doen om de samenhang te laten beklijven.
Veel lekkere, verrassende en bijzondere ingrediënten maken niet automatisch een geweldig gerecht.
Hulde voor de risico’s die hier en daar worden genomen, maar een voorstelling mag je niet alleen beoordelen op het experimentele karakter. DJ Moz’ART levert een boeiende avond muziek- en danstheater op, maar bij het verlaten van de zaal ook een licht knagend, onbevredigd.
Joan Albrecht