EEN ORESTEIA

GAUDEAMUS MUZIEKWEEK


De Gaudeamus Muziekweek is een internationaal vermaard festival voor jonge componisten en nieuwe muziek. Het programma van dit openingsconcert omvat nieuwe muziek in al haar facetten - stukken van doorgewinterde componisten uit de vorige eeuw, maar ook recente creaties van een jonge, getalenteerde generatie.

Annelies van Parys, van Belgische afkomst en dit jaar jurylid voor de Gaudeamus Prijs (een aanmoedigingsprijs voor componisten onder de 30), is geprogrammeerd met haar Een Oresteia, het verhaal van Clytemnestra uit Aeschylus' sage, wat een aanvullend werk is op Oresteia van de Griekse componist Iannis Xenakis.

Credits
Annelies Van Parys - compositie
Bauwien van der Meer - sopraan
Elsbeth Gerritsen - mezzosopraan
Els Mondelaers - mezzosopraan
Clark Rundell - dirigent
Asko|Schönberg

Gaudeamus Muziekweek in coproductie met Asko|Schönberg & VOCAALLAB


TOURDATA

02 september 2013

Gaudeamus Muziekweek

De zangers van VOCAALLAB krijgen een pluim voor de spankracht in hun stemmen tijdens hun -Een Oresteia-.
Frederike Berntsen in Trouw

Een veeg, een iets luidere veeg, een piepende echo, scheurend koper: de geluiden van de toekomst -tenminste, volgens Yoshiaki Onishi. Hij componeerde met het geld van de Gaudeamus Prijs die hij in 2011 won, het eerste deel van 'Tramespace: diptych for large ensemble'.
Slim stuk van Onishi (1981), vernuft met een kop en een staart. En dat exotische begin, spookslotachtig ook, had nog best wat langer mogen duren. 'Tramespace' werd met verbeeldingskracht uitgevoerd door het Asko|Schönberg onder leidingt van Clark Rundell tijdens het openingsconcert van de internationale Gaudeamus Muziekweek. Op dit festival krijgen componisten in spe een duwtje in de rug.
Want wat is het geheim van de juiste noot? Bestaat die? Dertien beloftevolle notenschrijvers onder de dertig zijn dit jaar genomineerd voor de Gaudeamus Prijs. Een kanshebber is Germán Alonso (1984), die 'So f**king easy' afleverde. Niet lang, dit werk, maar voor de luisteraar verre van easy om de drammerige basklarinet en vlugge pizzicato's van de contrabas te duiden.
Voor het derde jaar vindt de Muziekweek plaats op verschillende locaties in Utrecht, met Museum Speelklok als festivalhart. Roque Rivas (1975) uit Chili liet de muren van de Geertekerk trillen, de pilaren onder het sierlijke orgel incluis. Spanning en sensatie in zijn 'Assemblage', een verkapt zestien minuten durend pianoconcert met Pauline Post achter de vleugel. Virtuoos. Rivas zat aan de knoppen om live opgenomen materiaal te mengen met wat zich op het podium afspeelde en bouwde zo mee aan een volwassen klanklichaam.
Ook een van de juryleden liet zich horen: Annelies van Parys. Het is dat de uitvoeringen deze week niet met een prijs beloond worden, anders hadden de zangeressen van VOCAALLAB een pluim gekregen voor de spankracht in hun stemmen tijdens hun 'Een Oresteia'.
Frederike Berntsen
Gaudeamus Muziekweek t/m 8 september in Utrecht. muziekweek.nl