Gilgamesj. Superheld! (8+)

IN COPRODUCTIE MET MUZIEKTHEATER HOLLANDS DIEP + ZAPP4


Het verhaal van Gilgamesj en zijn vriend Enkidoe is al heel erg oud. De dikste vrienden van de wereld zijn nergens bang voor. Niet voor de verschrikkelijke Choembaba. Niet voor de stormvogel Anzoe. Niet voor de hemelstier. En zelfs niet voor de meisjes uit het dorp. Maar als ze de Dood tegenkomen? Zijn ze ook dan niet bang?
Twee vrienden op zoek naar onsterfelijkheid. Wie kent het geheim? De man, die de Zondvloed overleefde? De slang, die zegt dat hij God kent? Een verhaal van een spannende reis tot aan de grenzen der aarde.
Gilgamesj is een muzikale familievoorstelling, geïnspireerd op één van de oudste mensheidsverhalen uit de geschiedenis.

regie: Cilia Hogerzeil | compositie: Oene van Geel en Jasper le Clerq | tekst: Suzanne van Lohuizen | performers: Jussi Lehtipuu, Maciej StraburzyƄski, Carina Vinke, Strijkkwartet Zapp4 o.l.v. Oene van Geel | kostuums: Marjan van Geene.

Gilgamesj teaser /Christiaan Grammer

/


TOURDATA

17 oktober 2015

18 oktober 2015

24 oktober 2015

25 oktober 2015

31 oktober 2015

01 november 2015

15 november 2015

21 november 2015

Meer relatiedrama dan heldenepos


Door Max Arian

Gilgamesj superheld! De titel van deze nieuwe muziektheaterproductie van Hollands Diep, bedoeld voor jong (8+) en oud, klinkt als je de voorstelling hebt gezien bijna ironisch. In de bewerking van het vierduizend jaar oude, Assyrische verhaal, door librettist Suzanne van Lohuizen, is het nauwelijks nog een heldenepos, eerder een relatiedrama over twee hartsvrienden die samen ten strijde trekken. De godin Isjtar is jaloers en eist in de vergadering van de goden de dood van een van hen. Enkidoe, de wildeman, moet van haar sterven om Gilgamesj, de koning die haar heeft afgewezen, te treffen. In deze bewerking is het verhaal niet uitgesproken actueel geworden, maar wel heel herkenbaar.

Na de dood van zijn strijdmakker gaat Gilgamesj weer op reis, op zoek naar de onsterfelijkheid, die hem steeds weer wordt onthouden. Ook hier speelt de verleidelijke Isjtar een boze rol. Verkleed als slang steelt zij de plant van de eeuwige jeugd van hem, terwijl hij slaapt. Dit is overigens niet de enige parallel met het Oude Testament, er is ook sprake van een zondvloed. Gilgamesj geeft ten slotte zijn zoektocht naar de onsterfelijkheid en de roem op. Hij reist terug naar Oeroek, zijn stad, en belooft dat hij voortaan niet meer zal strijden met de dood, maar zal leven, voor zijn stad.

In het prachtige Energiehuis in Dordrecht, een recent verbouwde elektriciteitscentrale, geeft Hollands Diep een energieke en grotendeels heel mooie muziektheatervoorstelling van deze Gilgamesj. De muziek is geschreven door Oene van Geel en Jasper le Clerq, de helft van het strijkkwartet Zapp4, dat de begeleiding voor zijn rekening neemt. Dat klinkt misschien saai, maar het is heel mooie en zeer gevarieerde strijkmuziek, die mij aan de moderne componist Alban Berg doet denken. Bovendien spreekt en zingt Oene van Geel zelf ook nog af en toe mee, of hij neemt de rol van een afschrikwekkend monster op zich. Jasper le Clerq begeleidt op zijn viool de schoolkinderen die in een workshop liedjes over vriendschap hebben gemaakt, die voorafgaand aan de voorstelling worden gezongen, zoals er ook vooraf een workshop kleitabletten maken is.

Regisseur en initiatiefnemer Cilia Hogerzeil, artistiek leider van Hollands Diep, hield het geheel goed bij elkaar en Romain Bischoff van het zangerscollectief Silbersee had – onzichtbaar – de muzikale leiding. Ronduit prachtig zijn de kostuums van Marjan van Geene, of ze nu van koninklijk zilver zijn, van zwart laken of van allerlei losse spullen. Het decor van Marije Mooren is zeer praktisch, het bestaat uit losse zetstukken die twee mensen door de ruimte kunnen bewegen. Sommige kinderen was het alleen niet sprookjesachtig genoeg. Beeldend kunstenaar Lies Hogerzeil leverde kleine keramische poppetjes die met elkaar de bevolking van de stad Oeroek vormen en die ook kunnen rouwen om de dood van een van de twee vrienden.

Jammergenoeg is de partituur voor de zangstemmen iets minder mooi dan de instrumentele muziek en enigszins taai. Dat ligt niet aan de drie zangers die de voorstelling dragen, die hebben alledrie prachtige, warme stemmen, ze acteren heel goed en ze bewegen met een enorme gratie. De Finse bariton Jussi Lehtipuu is een lenige, jongensachtige Gilgamesj, de Poolse bas/bariton Maciej Straburzyñski een ruige Enkidoe en alt/mezzo Carina Vinke een tegelijk wellustige en autoritaire Isjtar. De tekst is Nederlands en het is in dit geval grappig dat het licht Finse en Poolse accent van de mannen helemaal niet stoort bij deze stoere helden uit een ver verleden. Maar ik had deze uitstekende zangers graag wat meer levendige en aansprekende noten gegund.

http://www.theaterkrant.nl/recensie/gilgamesj-superheld-8/

Gilgamesj: nieuw succes voor Hollands Diep

Dordrecht profiteert alweer een groot aantal jaren van de combinatie van het Energiehuis en theatermaker Cilia Hogerzeil met haar Muziektheater Hollands Diep. Ook de nieuwe voorstelling, Gilgamesj.Superheld!, doet het uitstekend in de multifunctionele zaal in het Dordtse cultuurgebouw. Het oude heldenepos werd muziektheater voor jong en oud.