AN INDEX OF MEMORIES - Annelies Van Parys

OPERACREATIE, OP UITNODIGING VAN MUZIEKTHEATER TRANSPARANT


Zij en Hij, elk met hun herinneringen in twee verschillende werelden. Kunnen ze elkaar vinden? Zij doorleeft intens emotionele Sapphische poëzie, haalt herinneringen op, spreekt over verlangen. Hij staat op een keerpunt. Zijn woorden zijn slechts flarden herinneringen die zich aan elkaar rijgen, hij herschrijft het verleden. Haar taal is verhalend, als het geheugen van de antieke Westerse beschaving. Zijn taal hapert, is de taal van het geheugen van de moderne tijd.

 

An index of memories is een geënsceneerd concert over de herinnering en haar emoties. Alles vertrekt van de teksten die de Oudgriekse dichteres Sappho nagelaten heeft. De liefde, het erotisch verlangen en de hoop die ze verwoordt, zijn emotionele herinneringen van alle tijden.

An Index of Memories /Muziektheater Transparant

Annelies Van Parys zette al een aantal gedichten van Sappho op muziek. Deze zijn het vertrekpunt voor een avondvullende compositie waar verleden en heden elkaar raken en aanvullen. Caroline Petrick zet het concept “geënsceneerd concert” onder hoogspanning. Tussen scène en concert, ruimte en afwezigheid van ruimte, tussen index en memory gaat ze op zoek naar een manier waarin muziek gedacht kan worden.

 

Een productie van Muziektheater Transparant in coproductie met deSingel, Spectra Ensemble en VocaalLAB Nederland.

 

Compositie: Annelies Van Parys

Tekst: Sappho & Annelies Van Parys

Regie: Caroline Petrick

Muzikale leiding: Marit Strindlund

Muzikale uitvoering: Spectra Ensemble

VocaalLAB-solisten: Els Mondelaers (mezzo), Arnout Lems (bariton), Camille Hesketh (sopraan), Maria de los Angeles Marques Fernandez (sopraan), Fanny Alofs (mezzo/alt).
Repetitor: Henry Kelder


Links:
www.transparant.be

 

TOURDATA

06 maart 2010

12 maart 2010

24 maart 2010

24 maart 2010

Inleiding door Hans Haffmans - Muziekgebouw aan 't IJ - Amsterdam : 19:15

De Standaard, 17 maart 2010

De jonge stemmen van VOCAALLAB maakten indruk, met een glansrol voor mezzosopraan Els Mondelaers.

Componiste Annelies Van Parys debuteert sterk in het muziektheater


De componiste Annelies Van Parys maakte een kwetsbare, intieme voorstelling die dicht op de huid zit van de toeschouwers.


De (voorlopig) enige uitvoering in België van An Index of Memories, het muziektheaterdebuut van de componiste Annelies Van Parys, was al twee weken van tevoren uitverkocht. Het geeft aan dat er met belangstelling naar dit werk werd uitgekeken. Met haar bijdrage aan de succesproductie Ruhe begon Annelies Van Parys een traject bij Transparant, waarin An Index of Memories de logische volgende stap is: een avondvullend muziektheaterwerk voor de kleinschalige bezetting van vijf zangstemmen en negen muzikanten.

In wezen is het een heel abstracte voorstelling. Van Parys vertrok van twee bestaande vocale composities op gedichten van de Oudgriekse dichteres Sappho. Ze puurde uit dat basismateriaal een groter geheel, dat de onvermijdelijke  thema’s van liefde en verlangen maar ook dat van de herinneringen uitdiept.

De gedichten van Sappho zijn enkel in fragmenten overgeleverd en die fragmentarische aanpak is in de voorstelling doorgetrokken. De componiste had zelf flarden Engels tekst toegevoegd, als een hedendaagse tegenhanger voor de beeldrijke taal van Sappho.

Mezzosopraan Els Mondelaers nam de griekse teksten voor haar rekening, bariton Arnout Lems de Engelse. Ze zijn geen personages en het geheel is geen verhaal, maar meer een verinnerlijkte mijmering, met een ritueel karakter. De nadruk kwam op die manier op de muziek te liggen. Die slaagde er zeer knap in om de dramatische lijn en de gevoelsmatige inhoud dwingend te houden.

Van Parys schuwt de grote gebaren. Alles vertrekt vanuit de zang die verdubbeld, bijgekleurd en hoe langer hoe meer weerkaatst word door de instrumenten. De twee vocale werken die zij recycleerde, zijn vooral in het begin van de voorstelling zeer aanwezig. Maar gaandeweg weeft Van Parys er een totaal andere muzikaal web mee.

Het koortje van drie vrouwenstemmen mengt zich steeds opvallender tussen de solisten. De instrumentale texturen dikken langzaam aan, wat pas helemaal aan het slot uitmondt in een hevig tutti.

Kleur en timbre hebben altijd Van Parys’ muziek getypeerd. Dat gaat hier uitstekend samen met een ingehouden, maar daarom niet minder theatrale expressiviteit. Dat de uitvoering van hoog niveau was, hielp daarbij natuurlijk. Het Spectra Ensemble en de percussionisten van Triatu bleken een toonbeeld van accuraatheid en de jonge stemmen van VocaalLAB Nederland maakten indruk, met een glansrol voor mezzosopraan Els Mondelaers.