LICHTENBERGSE RITES


Rites spelen in het katholieke heuvellandschap een wezenlijke rol. In verscheidene kloosters gonzen monniken gregoriaanse gezangen. In sommige dorpen worden vespers gevierd en het carnaval bereikt zijn hoogtepunt net voordat de vastenperiode zijn intrede doet.

In Lichtenbergse Rites - tijdens zonsondergang - horen we ritueelachtige werken die repeterend en soms meditatief van aard zijn maar die ook een feeststemming kunnen opwekken. Kenmerken die ook nu nog bij processies en andere katholieke rituelen in Zuid-Nederland een grote rol spelen.

Een kleine ontsluiering.

Op de Sint Pietersberg, al wandelend naar de zeventiende eeuwse Lichtenbergse hoeve en omringd door vee en bossages, hoor je vanuit de verte een gregoriaans vocaal tapijt. Hoe dichter je bij de statige, oude boerderij aankomt, des te magischer de middeleeuwse gezangen zich in elkaar beginnen te vlechten.
Eenmaal aangekomen in de carrévormige boerderij smelten vervlogen eeuwen fluweelachtig in het land van nu.
In Sauh en Wo Ma van Italiaan Giacinto Scelsi – die jarenlang als een monnik leefde, afgezonderd van alle kwaad en zich lange tijd bezig hield met het componeren rondom één noot – kun je horen dat bidden tegenwoordig vele kleuren herbergt. Sauh is een soort ‘vrouwenrouw’ en Wo Ma eerder een uit de hand gelopen gezongen speech van een futuristische paus.
Wie wenn am Feiertage van de Nederlander Karel Govaert neemt je mee naar de gloeiende heuvels van de mooie Maastrichtse dörpkes uit de middeleeuwen waar feestelijk gedanst en gezongen wordt.
In Sourire d’être dans ton souffle van de Nederlandse Saskia Macris zijn de echoënde nonnen te beluisteren die op bezoek waren bij monniken in de Vaalser Abdij Sint Benedictusberg.
Het zesstemmige Mon doux pilote s'endort aussi van onze zuiderbuur Karel Goeyvaerts is een melancholische wens om een dierbare geliefde voor altijd bij je te houden. Een sereen gebed ontvouwt zich als een vocale deken waaronder ieders ziel onder de maneschijn kan wegdromen.
Bart van Dongen’s nieuwste werk Alle vogels stil voor drie –in de toren- hangende vrouwen is een ode aan grootmeester Giacinto Scelsi  en in Gong van de Brit Oliver Knussen bezingt een zangeres het irreële stiltespiegelende geluid van de gong. Boeddhisme? Het Latijnse Traumgesicht van de Zwitser Klaus Huber neemt ieder mee naar Sint Pieter...

Programma
Gregoriaanse gezangen
Giacinto Scelsi: Sauh I, Wo Ma, Hô
Saskia Macris: Sourire d’être dans ton souffle
Oliver Knussen: Gong uit "Four late poems and an Epigram"
Karel Govaert: Wie wenn am Feiertage
Bart van Dongen: Alle vogels stil 
Klaus Huber: Traumgesicht
Karel Goeyvaerts: Mon doux pilote s’endort aussi

VocaalLAB-solisten
Janneke Daalderop –sopraan-| Bauwien van der Meer –sopraan- | Els Mondelaers –mezzosopraan- | Arnout Lems –bariton- | Ludovic Provost –bas/bariton, klarinet- | Romain Bischoff –bas/bariton

Een productie van VocaalLAB Nederland in coproductie met Stichting Intro In Situ


TOURDATA

11 juni 2010

12 juni 2010

13 juni 2010