TRAUMGESICHTER

VERGEZICHTEN VAN HUBER TOT NONO


VocaalLAB’s theatrale concert Traumgesichter is gefundeerd op de filosofie van de Zwitserse componist Klaus Huber - winnaar van Ernst von Siemens prijs 2009 – ook wel de Nobel-muziekprijs genoemd. Klaus Huber’s levensvisie en werken zit bol van oprechtheid, eenvoud, durf en strijd. In al zijn composities zit een humane boodschap. In Traumgesichter – getiteld naar een van zijn werken – waarin Japanse, Cubaanse, Zwitserse, Frans-Griekse, Italiaanse en Nederlandse werken een aaneenrijging vormen van eigen identiteiten en culturele streken wordt de toeschouwer meegevoerd naar eigenaardige muzikale landschappen. De luisteraar kan ze als ‘stammen’ ervaren, of volkeren die met elkaar delibreren en perfect naast elkaar kunnen resideren.

In deze vocale velden – soms zijdezacht maar ook metaalhard - schuilt een diepe wens naar een wereld waarin grenzen minder strikt getrokken worden maar ieders cultuur een waar goed blijft, ook in de 21ste eeuw.

Te midden van Klaus Huber’s conceptie van Traumgesicht en Nous?-La raison du coeur positioneren zich werken zoals Sauh I van Giacinto Scelsi, Halai van Misato Mochizuki als ook Luigi Nono’s La Fabbricca Illuminata. In Nono’s werk bijvoorbeeld is de roep naar betere werkomstandigheden voor de eenvoudige fabrieksarbeiders nog steeds even actueel als in 1964. Ook anno nu moeten vele arbeiders presteren onder erbarmelijke omstandigheden, zelfs in Oost-Europese landen!

De personages op het podium alterneren - in dit theatrale concert - van zanger naar figurant of spreekloze acteur en vice versa. In La Fabbrica Illuminata bijvoorbeeld vormen ze de arbeiders op de barricades terwijl de soliste ons via enkele woorden meevoert naar een fabriek met barre werkomstandigheden.

Programma
Giacinto Scelsi: Sauh III 
Luigi Nono: La Fabbrica Illuminata
Klaus Huber: Traumgesicht
Chen Wagner: Under his breath
Wouter Snoei: Och
Klaus Huber: Nous?-La raison du coeur
Giacinto Scelsi: Wo Ma II
Nadir Vassena: Altri infidi luoghi 
Chen Wagner: Family Tree
Misato Mochizuki: Halai
Jan Kuijken: from Neruda fragments: Has pensado & Hay algo mas triste
Henry Vega: The Hallelujah Drones

VocaalLAB-solisten: Jennifer van der Hart, Bauwien van der Meer, Esther Kuiper, Kevin Skelton, Tiemo Wang, Ludovic Provost
Dirigent & mise-en-espace: Romain Bischoff
Sound engineer: Wouter Snoei
Light design: Jeroen Smith
 


TOURDATA

16 oktober 2010

26 november 2010