EEN ORESTEIA

XENAKIS' MEESTERWERK VERWEVEN MET NIEUWE MUZIEK


In Oresteia (1965) zette Iannis Xenakis vrij naar Aeschylus het tragische verhaal van Agamemnon, Klytemnestra en hun zoon Orestes op muziek. Met een keur aan vocale technieken en een indrukwekkend slagwerkarsenaal tekende de Grieks-Franse componist voor een messcherpe partituur op het snijvlak van avant-garde en archaïsme. Naast het alomtegenwoordige koor oreren Athena en Kassandra - twee baritons - met stembuigingen die de invloed van het Japanse noh- en kabukitheater verraden.

De Vlaamse componiste Annelies Van Parys, waarvan Transparant vorig seizoen An Index of Memories op de planken bracht (herneming in november 2012), zal haar muzikaal antwoord formuleren op dit meesterwerk van Xenakis. Van Parys schrijft voor drie vrouwensolisten stukken die in de Oresteia zullen worden ingevoegd.

Een Oresteia /Muziektheater Transparant


Muziektheater Transparant in coproductie met VOCAALLAB & Asko|Schönberg Ensemble

Cast
Tiemo Wang - bariton (Kassandra)
Romain Bischoff - bas-bariton (Athena)
Bauwien van der Meer - sopraan (Klytaimnestra)
Elsbeth Gerritsen - mezzosopraan (Klytaimnestra)
Els Mondelaers - mezzosopraan (Klytaimnestra)

Joey Marijs: slagwerk
Asko|Schönberg
Asko Kamerkoor

Alejo Pérez: muzikale leiding
Caroline Petrick: regie, dramaturgie en libretto Van Parys
Christian Karlsen: assistent-dirigent
Henry Kelder: repetitor
Jos Leussink: koorrepetitor
Benoit Dugardyn: scenografie
Beatrijs Strypens: kostuums
Wouter Snoei:  geluidsversterking (Athena & Kassandra)
Kim Rens: licht

FOTO

TOURDATA

18 februari 2011

23 februari 2011

24 februari 2011

26 februari 2011

Recensie De Standaard, 22 februari 2011

Met Asko|Schönberg als ensemble en de uitmuntende zangers van VOCAALLAB was de uitvoering van Een Oresteia overweldigend.

Met Asko|Schönberg als ensemble en de uitmuntende zangers van VOCAALLAB was de uitvoering van Een Oresteia overweldigend.
Door: Maarten Beirens

Recensie NRC Handelsblad, 21 februari 2011

De uitvoering is voortreffelijk, met onder meer de hoog falsetterende baritons Tiemo Wang en Romain Bischoff en slagwerker Joey Marijs, die zorgt voor opzwepende precisie.

Vrouw krijgt stem in Oresteia

Een Oresteia door Muziektheater Transparant en o.a. Asko|Schönberg o.l.v. Alejo Pérez. Gehoord 18 februari 2011 in Concertgebouw Brugge.


Door: Jochem Valkenburg
“Alles wat Xenakis niet wilde in zijn Oresteia.” In het programmaboek wordt ondubbelzinnig gezegd wat Muziektheater Transparant doet met Iannis Xenakis’ muziektheaterwerk uit 1966, naar de beroemde tragedie van Aischylos.

Xenakis staat sterk in de belangstelling omdat hij tien jaar geleden overleed. In Oresteia gebruikte hij mathematisch modernisme, de expressief snikkende zang van het Japanse noh-theater en opzwepende percussie. De rituele en tegelijk constant hysterische atmosfeer sluit perfect aan bij de bovenmenselijke tragedie vol bloedwraak.

Regisseuse Caroline Petrick vond het echter te macho. Ze gaf meer ruimte aan de belangrijkste vrouwenrol, Klytaimnestra. In enkele toegevoegde scenes krijgt zij van componiste Annelies Van Parys een veel lyrischere muzikale invulling, in gevoelig Frans in plaats van plechtig Oud-Grieks.

Het feministische waagstuk pakt goed uit als Klytaimnestra zich rechtvaardigt nadat ze haar man heeft vermoord, die immers hun dochtertje had geofferd. Alsof zich even een levend mens losmaakt uit een marmeren beeld. Op andere momenten lijken de toevoegingen overbodig. Dan valt juist op hoezeer Xenakis’ wonderlijke objectiviteit óók al wist te emotioneren, op een unieke, ondoorgrondelijkere manier.

Daarbij helpt de voortreffelijke uitvoering, met onder meer de hoog falsetterende baritons Tiemo Wang en Romain Bischoff, het prima Asko Kamerkoor en slagwerker Joey Marijs, die zorgt voor opzwepende precisie.