NONO ATELIER

QUANDO STANNO MORENDO | WHEN THEY ARE DYING


Gedurende tien dagen gaan een tiental zangers, instrumentalisten, een sound engineer en een danseres/choreografe bouwen aan een theatrale avond waarin Quando stanno morendo van Luigi Nono het hart vormt. De cast komt uit Nederland, België, Duitsland, Noorwegen, Verenigde Staten, Armenië, Finland en Spanje.

Nono, die oog had voor slachtoffers van geweld en onderdrukking, vermeed geen enkel politiek commentaar. De visie en missie van deze grootmeester Nono zal gedurende deze atelierweken centraal staan. Choreografe/danseres Bérengère Bodin gaat trachten een lichaamstaal te ontwikkelen - met het hele team - die Nono's missie weerspiegelt en becommentarieert.

Op verzoek van VocaalLAB schreef Arnold Marinissen Wenn Pferde sterben, een nieuw werk dat een coda of prelude is op dit grote werk van Nono. De tekst die hij gebruikt komt ook voort uit Nono's werk.

Het atelier mondt uit in een preview die dient als “eerste proeve” waarbij het publiek de kans krijgt om achteraf in dialoog te treden met de makers. Dit atelier is voor alle deelnemers een broedtijd waarin het experiment niet geschuwd word, zonder Nono's grote werk geweld aan te doen. De presentatie van deze tryouts bieden het publiek een blik in de keuken van VocaalLAB. Er zal geen “af” product te zien zijn, maar wel een eerste stap tot. Zodoende kan de toeschouwer eerder betrokken raken bij het maakproces. De voorstelling Quando stanno morendo zal waarschijnlijk pas over twee jaar zijn definitieve vorm krijgen.

Programma
Onder meer:
Luigi Nono - Quando stanno morendo
Georges Aperghis  - Jacations | Récitations | Tourbillons
Giacinto Scelsi - Ho | Sauh III en IV

Zangers VocaalLAB
Angela Postweiler, Bauwien van der Meer, Janneke Daalderop, Esther Kuiper, Kevin Skelton, Tiemo Wang, Ludovic Provost
Atelier-zangers
Elisenda Pujals, Gayanée Movsisyan
Instrumentalisten
Annie Tangberg (cello)
Michael Schmid (basfluit)
Sound engineer
Henry Vega
Masters
Katharina Rikus (zang)
Bérengère Bodin (dans)

 


FOTO

TOURDATA

08 december 2010

Lutherse Kerk, Zaandam : 20:00