MONTEVERDISH 2011

A HIPHOP BREAKDANCE OPERA


In MonteverdISH – a hiphop breakdance opera - smelten breakdance, hiphop, beatbox en dubstep samen met barokopera, geïmproviseerde- en nieuwe muziek. Cross-over dansgezelschap ISH en VOCAALLAB transformeren de opera l’Incoronazione di Poppea van componist Claudio Monteverdi tot een eigen, uniek stuk. Dit is het verhaal van heftige ontwikkelingen waarin het streven naar macht samenvalt met de kracht van de liefde. 

Vier breakdancers, een beatboxer, vier zangers, vier instrumentalisten en een DJ laten zien wat het streven naar macht en geld doet met het karakter van mensen. Het is actueel, het gaat iedereen direct of indirect aan: hebzucht en machtswellust. De wereldwijde crisis is direct terug te voeren op deze menselijke zwakheden. De vraag die opdoemt is of hebzucht niet beter vervangen kan worden door het streven naar geluk.

Een productie van ISH
in coproductie met VOCAALLAB.

Marco Gerris – regisseur en artistiek leider van ISH: ‘In MonteverdISH bewerk ik het verhaal over macht en liefde van de Romeinse keizer Nero en zijn maîtresse Poppea. Met hiphop, breakdance, beatbox, opera en muziek laat ik zien wat het streven naar macht en geld doet met het karakter van mensen. Het zorgt er namelijk voor dat je bijna niemand meer kan vertrouwen en dat je op je hoede moet zijn voor backstabbing. Maar dingen kunnen ook anders gaan lopen als de liefde in het spel komt.’

Cast

VocaalLAB: Nienke Otten, sopraan | Laura Bohn, sopraan | Harm Huson, countertenor | Marijn Zwitserlood, bariton | Christie Finn, sopraan [understudy]
Regie & choreografie: Marco Gerris (ISH)
Muzikale leiding: Arnout Lems & Romain Bischoff (VocaalLAB)

Instrumentalisten: Israel Golani, theorbe | Ben Mathot, viool | Jörg Brinkmann, cello | Marcel Andriessen, percussie | Annie Tangberg, cello [understudy]
DJ/ uitvoerend compositie: Irie Weergang Bove (DJ Irie)
Beatboxer / performer: Abdel Baaddi
Breakdancers: Shailesh Bahoran, Robert Villedieu, Jeantry Duivestein, Thomas Krikken, Carl Refos

 

 

FOTO

TOURDATA

03 april 2011

23 september 2011

26 september 2011

27 september 2011

30 september 2011

07 oktober 2011

08 oktober 2011

14 oktober 2011

15 oktober 2011

21 oktober 2011

22 oktober 2011

27 oktober 2011

07 november 2011

08 november 2011

10 november 2011

11 november 2011

16 november 2011

17 november 2011

18 november 2011

22 november 2011

23 november 2011

24 november 2011

29 november 2011

01 december 2011

02 december 2011

03 december 2011

06 december 2011

07 december 2011

08 december 2011

09 december 2011

Recensie De Volkskrant 17 oktober 2011

MonteverdISH is een zinderende ontdekkingstocht naar een kruisbestuiving tussen de verfijnde zeventiende-eeuwse barok van Monteverdi en een gescratchte remake ervan met dubstep en hiphop.

MonteverdISH door ISH en VOCAALLAB
De Meervaart, Amsterdam. Tournee t/m 9/12. balls.nl

Je voelt je in het hol van de leeuw. In de zaal zitten oudere operaliefhebbers naast opgeschoten jongeren. Afwachtend en enigszins argwanend. De eerste smeken om stilte, de tweede reageren luidruchtig. Op het podium gonst het van spanning van eenzelfde onverwachte ontmoeting tussen twee diametraal verschillende werelden: breakdansers, drummers en samplers staan in MonteverdISH naast operazangers en bespelers van oude muziekinstrumenten.

Het zou een clash kunnen worden of een opgelegd rendezvous. Maar het wordt een zinderende ontdekkingstocht naar een kruisbestuiving tussen de verfijnde zeventiende-eeuwse barok van Monteverdi en een gescratchte remake ervan met dubstep en hiphop. MonteverdISH zwenkt van duetten tussen dansende sopranen en breakdansende rappers naar rockende muzikanten op cello, viool en theorbe en verstilde echo’s van stevige baritonzang. Af en toe vliegt de voorstelling hartstochtelijk uit de bocht. Maar overal is de bite van de leeuw voelbaar: beide kampen willen kempen. Ze doen niet voor elkaar onder,hebben respect voor elkaar maar – gelukkig – geen ontzag. En ze vreten elkaar op, in de goede zin van het woord.

Na Shakespeare (in StormISH) en de Griekse mythologie (in HerculISH) onderzoekt de breakdance- en hiphopformatie ISH van Marco Gerris nu een samenwerking met opera. In het avontuurlijk ingestelde VOCAALLAB van Romain Bischoff en Arnout Lems vindt hij een ideale sparringpartner. Componist Perquisite (Pieter Perquin van Pete Philly & Perquisite) schreef een fascinerende bewerking van delen van Monteverdi’s opera l’Incoronazione di Poppea voor barokbezetting, aangevuld met drum en scratch. Hij durft met broos getokkel op de theorbe te beginnen om door te schieten naar ruige slagakkoorden op cello en viool. Voor een goed begrip van het verhaal is het handig wetenschap te hebben van de vier centrale karakters uit de voorstelling: de machtsmisbruikende keizer Nero (vol machismo en opvallend genoeg gezongen door een vrouw), zijn machtswellustige maîtresse Poppea (type geraffineerd blondje), de wijsgerige senator Seneca (die zijn advies met de dood moet bekopen) en de vernederde soldaat Otto (Poppea’s verloofde). Alle vier krijgen ze een alterego in de vorm van een breakdanser. Zij geven met headspins, windmills en handstanden energiek vorm aan innerlijke angsten, hartstochten en zorgen.

Er wordt zonder boventiteling gezongen in Italiaans, Engels en Nederlands (met Osdorpse rap). Details uit het verhaal – over machtige mannen die sexappeal verkiezen boven wijsheid (denk aan Berlusconi) – raken weliswaar volledig verloren maar krijgen een alternatief in de opwekkende, bruisende energie waarmee deze grimmige boodschap over machtsmisbruik de zaal in wordt gegromd.

Annette Embrechts