BERIO vis-à-vis PALINCKX


Op 1 maart 2011 brengen VocaalLAB en de gebroeders Palinckx Radio Quatch! in het Muziekgebouw aan 't IJ, samen met twee werken van Luciano Berio: a-ronne en Cries of London.

Luciano Berio’s werk wordt vooral gekenmerkt door een sterke liefde voor het theatrale, zijn geboeidheid voor de menselijke stem en zijn engagement met muziek uit het verleden. Hij stelde zich bloot aan tal van invloeden die reiken van de gedichten van Dante tot de politieke uitspraken van Martin Luther King, en van de opera’s van Monteverdi tot de moderne jazz.

Speciaal voor VocaalLAB bedacht Jacq Palinckx Radio Quatch!, een voorstelling in de vorm van een radioshow en een commentaar op de alomtegenwoordige hedendaagse media. Improvisatie en de eigen inbreng van de spelers spelen hierbij een belangrijke rol . In Radio Quatch! wordt het publiek meegevoerd in een wervelwind van flarden nieuwsberichten, renaissancemuziek, hoorspelsoap, hilarische reclameboodschappen, ruis, melancholische liederen, dada-teksten, blues, nog meer ruis, opera, persoonlijke ontboezemingen, geluideffecten, onduidelijk gemurmel, aanstekelijke popdeuntjes en filosofische bespiegelingen. Teksten van o.a. Jean Baudrillard, e.e.cummings , Kurt Schwitters, Han Buhrs, Stefan Themerson, Georges Perec en Bruce Nauman worden vrijelijk gebruikt voor deze soirée musical. Radio Quatch! verwerpt noch omarmt onze mediacratie. Radio Quatch! 'tells it like it is'. Het zoekt de ontroering op in het banale en de chaos. Het morrelt aan het absolute van de hoge kunst. Dames en heren, er is meer dan de snelle bevrediging van de pornosnackbar en de esoterie van de ivoren toren!

Radio Quatch excerpt /

Programma
Luciano Berio: a-ronne
Luciano Berio: Cries of London
Jacq Palinckx: Radio Quatch!

Cast
a - ronne & Cries of London
Henry Kelder – dirigent
Janneke Daalderop, Camille Hesketh – sopraan
Marleene Goldstein, Esther Kuiper – alt
Kevin D. Skelton, Gerben Houba – tenor
Arnout Lems, Gilad Nezer – bas
 
Radio Quatch!
Jacq Palinckx - composities, gitaren
Bert Palinckx - contrabas
Esther Kuiper - mezzosopraan
Fanny Alofs - alt
Tiemo Wang - bariton
Arnout Lems - bariton

Sound engineer: Wouter Snoei
Lichtontwerp: Jeroen Smith
Met dank aan: Gert Snoei (techniek)

TOURDATA

01 maart 2011