GAUDEAMUS MUZIEKWEEK 2009

NIEUWE EN BESTAANDE COMPOSITIES


In dit programma met nieuwe en bestaande composities werkt VocaalLAB samen met videokunstenares Roos Theuws. In Convolution Kernel 3 gaat Theuws een visuele confrontatie aan met de te beluisteren composities. Op het programma staan vijf nieuwe werken van jonge componisten uit alle windstreken  zoals Nadir Vassena (CH), Gijs van der Heijden (NL), Katarzyna Glowicka (PL), David Coll (US) en Misato Mochisuki (Japan), naast de compositie  Altijd, Al van Peter Adriaansz.

In dit programma met nieuwe en bestaande composities werkt VocaalLAB samen met videokunstenares Roos Theuws. Theuws gebruikt in haar video’s het licht zowel in een bijna aggressieve, manipulatieve vorm, maar ook ter ondersteuning van de filmische en emotionele inhoud. Ook haar nieuwe werk Convolution Kernel 3 werd geïnspireerd door licht. In Convolution Kernel 3 gaat Theuws een visuele confrontatie aan met de te beluisteren composities. De Zwitserse componist Nadir Vassena (1970) baseerde zijn Altri infidi luoghi (2009, WP) op Shakespeares Otello. Het jaloezie-thema speelt hier nog een rol, maar de muziek voert de luisteraar naar andere ruimtes. Met Altijd, Al (2005) schreef de Nederlandse componist Peter Adriaansz zes korte, ononderbroken stukken voor acht stemmen – een catalogus van lemma’s die betrekking hebben op tijd en hoeveelheid. Zoals Adriaansz zijn woorden zonder betekenis aaneensmeedt en combineert, baseerde Gijs van der Heijden (1982) zijn Antiflux (2009, WP) op een negentiende-eeuws alchemistisch citaat, waaruit hij de klinkers verwijderde. De Amerikaanse componist David Coll (1980) componeerde position, influence (2007, NP) voor sopraan en elektronica tijdens zijn verblijf aan het IRCAM in Parijs en maakte een theatrale opstelling met metalen platen – een kruising tussen Rothko en een ‘wall of sound’, zoals hij zelf zegt. Daarnaast zingt VocaalLAB Nederlandse wereldpremières van de Japanse componiste Misato Mochizuki (1969) en van de Poolse, in Nederland woonachtige Katarina Glowicka (1978).

Dirigent: Romain Bischoff | Solisten: Jennifer Claire van der Hart, Bauwien van der Meer, Francine Vis, Fanny Alofs, Kristine Gether, Arnout Lems, Gilad Nezer | Sound engineer: Wouter Snoei | Video: Roos Theuws?

www.muziekcentrumnederland.nl

 


FOTO

TOURDATA

08 september 2009

Amsterdam : 20:15