GAUDEAMUS MUZIEKWEEK 2012


De Gaudeamus Muziekweek (2 t/m 9 september 2012) is een internationaal vermaard festival voor jonge componisten en nieuwe muziek. Het festival bestaat al meer dan 60 jaar, maar heeft in 2011 haar eerste Utrechtse editie gehad.
 
Begin maart werden de genomineerden voor de Gaudeamus Prijs 2012 bekend gemaakt. Eén daarvan is Konstantin Heuer (1989) die het werk Alaska schreef voor 2 vertellers, sopraan, bariton, bas, strijkers en elektronica. VOCAALLAB brengt dit werk met een speciaal samengesteld strijkersensemble onder leiding van MaNOj kamps, in de Nicolaïkerk te Utrecht als onderdeel van de Concertroute van dinsdagavond 4 september 2012.

Konstantin Heuer - Alaska /Gaudeamus Muziekweek


Daarnaast zingt VOCAALLAB het werk Non sta, si svolge e gira van Giuliano Bracci, dat hij schreef in opdracht van VOCAALLAB en de Gaudeamus Muziekweek. Het stuk is geschreven voor 4 zangers a capella, op een gedicht van Giordano Bruno.

Verder wordt uitgevoerd Oil Water van de Griekse componist Orestis Goumenos, geschreven voor strijkorkest. Robin Koek & Marieke van de Ven presenteren deel 1 van Tuned City, een live uitvoering van een werk dat zij schreven voor het programma Inventions for Radio van de Concertzender. Deel 2 van Tuned City is te horen in de Electroacoustical late night, dezelfde avond om 22.00 uur eveneens in de Nicolaïkerk.

Programma
Konstantin Heuer - Alaska (2011)  genomineerd voor Gaudeamus Prijs 2012
Giuliano Bracci - Non sta, si svolge e gira (2012)
Orestis Goumenos - Oil Water (2012)
Robin Koek & Marieke van de Ven - Tuned City (2011)

Cast

Emilie De Voght, sopraan
Arnout Lems, bariton
Ludovic Provost, bas-bariton
Michaela Riener, spreker 1 / mezzo-sopraan
Gunnar Brandt-Sigurdsson, spreker 2

Viool: Mariana Hutchinson, Pieter van Loenen, Isa Goldschmeding, Inger van Vliet, Jeroen Koster, Johan Olof
Altviool: Lidwine Dam
Cello: Yulia Kharitonova

Elektronica: Poul Holleman (geluidstechniek) & Natalia Alvarez-Arenas Arias (cues)
Muzikale leiding: MaNOj kamps
Repetitors: Henry Kelder & Francine Vis

TOURDATA

04 september 2012

Expressionisme draaglijk gemaakt

Heuer hield het vol, en de luisteraars ook mede dankzij het ongelooflijk strak zingende VOCAALLAB en het strijkersensemble.

[...] Zware kost van Konstantin Heuer, hij is 23 jaar en dingt mee naar de Gaudeamus Prijs. Heuer schreef een stuk voor stemmen en strijkorkest op tekst van de dode Duitse schrijver Godfried Benn (1986-1956), theoloog, arts en dichter, en expressionist tot in de kist. In zijn twaalfdelige gedichtencyclus Alaska waren apen rond en naakte heidenen, zij vieren de mysterieuze oerkracht van de natuur. Er wordt geneukt, er vloeit bloed. Twintig minuten lang liet de piepjonge componist het fragment duren, is dat wel vol te houden? Heuer rolde een tapijt van dissonanten uit, spelend met kleine intervallen waardoor akkoorden gingen klinken als klankleuren. Hij liet de zangers en zangeressen van VOCAALLAB trage, trage, trage zinnen zeggen, verwees dan weer knap naar operarecitatief of Bach-koraal. Liet spaarzaam elektronische tonen meezingen, vervormde nu en dan een stem een beetje. Ritmisch gescandeerde afgebeten lettergrepen wisselde hij af met een hemelhoge sopraanstem tegen ijzige strijkers. Die bijna ononderbroken strijkersklanken maakten van het stuk een geheel. Dus ja, Heuer hield het vol, en de luisteraars ook mede dankzij het ongelooflijk strak zingende VOCAALLAB en het strijkersensemble. [...]