LES ANGES

ODE AAN 100 JAAR JOHN CAGE


John Cage, Erik Satie en Iannis Xenakis: drie mannen die een gezonde dosis wanorde, verwarring en oproer niet uit de weg gingen. Maar voor alledrie vormden rust, helderheid en stilte een even wezenlijk deel van het componeren. Op de verkiezingsavond brengt VOCAALLAB een programma met delen uit Song Books van John Cage - sleutelzin: The Best Form Of Government Is No Government At All. Het is ook nog bijna zijn honderdste geboortedag. Daarom toetst VOCAALLAB de eeuwigheidswaarde van Cage op de goddelijke weegschaal aan de hand van zijn idool Erik Satie en zijn tegenspeler Iannis Xenakis.

Trailer Les Anges /Boris Bischoff


Programma
John Cage - 4'33''
John Cage - delen uit Song Books
Erik Satie - short works for piano solo (Gymnopédies, Vexations)
Erik Satie - Trois Mélodies (1886): Les Anges, Elegie, Sylvie
Iannis Xenakis - A Hélène

Cast & credits
Angela Postweiler, sopraan
Michaela Riener, mezzosopraan
Fanny Alofs, alt/mezzosopraan
Arnout Lems, bariton / regie
Sound engineer: Casper Schipper i.s.m. Wouter Snoei
Lichtontwerp: Jeroen Smith
Lichttechniek: Tim Sinkeldam

FOTO

TOURDATA

12 september 2012

14 september 2012

Concertgebouw Amsterdam - Dirigentenfoyer (short presentation for Entrée : 23:30

Les Anges

Uit de regie van Arnout Lems, zelf leverancier van gevoelvolle baritonpartijen, spreekt een hartveroverend evenwicht, en de vocale kwaliteiten van het ensemble zijn zonder meer imponerend.

[...] In de theatrale productie Les Anges legden vier zangers van VOCAALLAB een onverwachte geestverwantschap bloot tussen drie heel verschillende componisten door werk van Xenakis en Satie te incorporeren in een sobere enscenering van Song Books van John Cage. De zangeressen namen zelf de pianopartijen voor hun rekening. Uit de regie van Arnout Lems, zelf leverancier van gevoelvolle baritonpartijen, spreekt een hartveroverend evenwicht, en de vocale kwaliteiten van het ensemble zijn zonder meer imponerend.
In À Hélène van Xenakis werd de scheidslijn tussen live en elektronisch weergegeven stemmen afgetast. De vrolijke anarchie van Cage bood plaats aan het stukhakken van een komkommer, maar ook aan een vertolking van 4'33", het roemruchte stuk waarin de musici er het zwijgen toe doen zodat het publiek alle overige geluiden kan beluisteren - waaronder die van enkele bezoekers die de zaal verlieten. [...]