UAXUCTUM


Op 22 december werkt VOCAALLAB mee aan het concert Apocalyps nu! van de Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroepkoor in het Muziekgebouw aan 't IJ. Vier zangers van VOCAALLAB nemen de solistenpartijen van Giacinto Scelsi's Uaxuctum voor hun rekening, over de vernietiging van de gelijknamige Maya-stad.

De Maya-kalender voorspelt op 21 december een catastrofe. Als de rampspoed zich niet voltrekt, dan gaat het geplande programma van vanavond door met maar liefst vijf nieuwe werken met het einde van de beschaving als onderwerp, van de Maya’s tot en met onze eigen tijd.

De Italiaanse componist Scelsi nam de bewuste vernietiging door de Maya’s van hun eigen stad Uaxuctum om religieuze reden als uitgangspunt. Jan Vriend en de vooraanstaande Guatemalteekse dichter Humberto Ak'abal werkten samen aan een nieuw stuk over de Mayakalender. David Dramm kiest met filmmaker David Lammers voor een ‘postapocalyptische leegte waarin stemmen van telefoonmedewerkers, oude voicemailberichten en telefoontonen nog altijd in de ruimte zweven.’ En Sculthorpe vraagt in From Ubirr de mens om, net als Australische Aboriginals, af te stemmen op de Aarde voordat het te laat is.

Onderdeel van de serie "NTR maakt hoorbaar"

Programma
Silvestre Revueltas - Sensemayá (Nederlandse première)
Peter Sculthorpe - From Ubirr (Nederlandse première)
David Dramm - Disconnect (wereldpremière)
Jan Vriend - Koyopa' Oxlajuj Baqtun (wereldpremière)
Giacinto Scelsi - Uaxuctum (Nederlandse première)

Cast & credits
VOCAALLAB:
Emilie De Voght, sopraan
Keren Motseri, sopraan
Steven van Gils, tenor
Maciej StraburzyƄski, bas-bariton
Repetitor: Henry Kelder

Radio Kamer Filharmonie & Groot Omroepkoor o.l.v. Celso Antunes

Lies Beijerinck, didgeridoo
Humberto Ak'abal, dichter
Jan Wentink, helderziende waarnemingen
David Lammers, beeldregie


TOURDATA

22 december 2012